Mošćenice

Najvažniji dan za Mošćenice, a koji se i danas slavi, je Kandalora ili Svijećnica, kada vjernici nose svijeće na posvetu u Crkvu Sv. Andrije; taj je datum proglašen povijesnim danom Mošćenica i svečano se obilježava svake godine početkom veljače. Mošćenice su imale i statut koji potječe iz prve polovice 17. stoljeća. Uz povijest Mošćenica vezano je poznato prezime domaće obitelji Negovetich de Cumbox, koja je dobila plemićku titulu 1687. godine. Na gradskim se vratima nalazi Habsburški grb i godina njihove obnove. Kao dio austrijske pokrajine Mošćenice su 1896. postale samostalna općina.

Posjetite etnografsku zbirku na samom ulazu u stari grad, gdje se i danas čuva zavidan broj tradicionalnih nošnji, alata, ukrasa i predmeta – svjedoci života naših predaka. Blizu same zbirke obavezno svratite u Mošćenički toš – mlin za masline, star oko tri stotine godina i simbol ovog srednjovjekovnog grada. Ne zaboravite se zaustaviti u stražnici odn. gradskoj loži, te svratiti na Kosnicu, trg iza crkve i nekoć gradsko groblje, zatim posjetiti šternu, nekadašnju glavnu gradsku cisternu, popeti se na kaštel pred samim ulazom u grad gdje se danas nalazi osnovna škola, a u prizemlju izložbeno-galerijski prostor. Temeljem zakona o zaštiti spomenika povijesna jezgra Mošćenica uvrštena je 1968. u registar nepokretne kulturne baštine.

Bogatu sakralnu baštinu Mošćenica svakako vrijedi vidjeti, stoga valja odvojiti nešto vremena kako bi se sve detaljno proučilo. Navodimo ih redom: Župna crkva Svetog Andrije Apostola, Crkva Sv. Bartola, Crkva Sv. Sebastijana i Kapela Križnoga puta na brdu Kalvarija. Osim restorana i pansiona Perun, tu je i nova konoba Tu Tamo, a nalazi se u srcu staroga grada. U Mošćenicama se iznajmljuju romantične privatne sobe i apartmani u starom gradu i izvan njega.

Iz Mošćenica se može krenuti cestom i pješice i to stepenicama sve do plaže Sv. Ivan.